Reststuk

Reststuk is een reconstructie van een mensenleven waarin de inboedel van een overleden persoon centraal staat. De installatie toont het laatste moment van de spullen in deze samenstelling voordat ze van elkaar worden gescheiden, weggegooid of geadopteerd door andere levens.

Ons leven lang verzamelen we spullen. We hechten er waarde aan, leggen onze herinneringen erin. Tot het leven stopt. Wat er dan overblijft zijn dode spullen die alleen nog dat verloren leven in zich dragen. Juist die herinneringen, de voelbare afwezigheid, is wat die achtergebleven spullen zo triest maakt. Ooit behoorden ze tot iemands identiteit, ze waren getuige van de meest intieme momenten in een leven. Diezelfde objecten die ooit zo vanzelfsprekend waren zijn nu, in hun versteende toestand, conservator van een verloren leven geworden.

De installatie bestaat uit drie karren opgebouwd uit een grote verzameling huisraad.Het zijn de persoonlijke eigendommen van één persoon, een anonieme overleden man wiens leven voortbestaat in zijn achtergelaten huisraad. In kastjes, onder bedden en tussen hopen kleren worden glimpen van dit leven getoond. Je kunt een plaatje draaien of op een bed gaan liggen, uit het hoofdkussen klinkt een verhaal. In een vrieskist liggen bevroren herinneringen, zorgvuldig geconserveerde objecten uit de inboedel. In beeld, tekst en geluidsfragmenten nodigen wij je uit om dichterbij te komen en als een onbeschaamd voyeur in dit leven te wroeten. Wie was deze man? Wat voor leven leefde hij? Waar droomde hij van?  

 

 

Reststuk was te zien op;
Solar Festival, Roermond, Landjuweel Festival, Ruigoord Amsterdam, Sonsbeek Theater Avenue, Arnhem, Magneet Festival, Amsterdam, Spoffin streetarts Festival, Amersfoort en Antwerpen Fringe Festival (2014) en Fries Straat Festival, Leeuwarden, Karavaan Festival, Alkmaar en Parksessies, Haarlem (2015)

Credits:
concept/ ontwerp/ uitvoer: LABland

zakelijke leiding/ productie: Vera Vlot
tekst: Kasper van Royen
geluid: Gustaaf Milzink
s
tem: Rutger Buiter
Met dank aan; Dave Staring, Daan Westendorp, Floor van Dongen, Roswita de Boer e.v.a.


Reststuk is mede mogelijk gemaakt door Voordekunst.nl met speciale dank aan: Marianne Huttinga en Map SampiemonHannie en Nelly Huttinga, Johan en Lida Krikke, Frits en Jol van Driel, Reier Pos, May Boll, Erik Uitenboogaard, Jasper Kosters, Marjan van den Heuvel, Pieter Vlot, Casandra Hernandez, Ben Visser, Joop Kuyvenhoven, cybertijger, William Daalderop, Gerard Dekker, Caro Matla, Tsjalling Swierstra en Evelien Tonkens, Daan Wessing, Ward Weemhof, Addy de Bruijn, Klazien van den Dries, Jose Juurlink e.v.a.

Advertenties