Hangend Huis (pilot Reststuk)

Ons hele leven verzamelen we spullen. We hechten er waarde aan, leggen onze herinneringen erin. Tot het leven stopt. Wat er dan over blijft zijn dode spullen die alleen nog de herinnering van een leven in zich dragen. Juist die herinnering aan een leven, de voelbare afwezigheid, is wat die achtergebleven spullen zo triest maken. Ooit behoorde ze tot iemands identiteit, ze waren getuigen van de meest intieme momenten in een leven. Diezelfde objecten die ooit zo vanzelfsprekend waren zijn nu, in hun versteende toestand, een soort conservator van een verloren leven. 

Hangend huis is een reconstructie van een mensenleven waarin de inboedel van een overleden persoon centraal staat. Het publiek loopt een route langs, of door verschillende installaties. In kastjes, onder bedden en tussen de kleren liggen de herinneringen aan dit voorbije leven verscholen. Zo ontvouwt zich langzaam het mogelijke levensverhaal van deze onbekende dode. Hangend Huis toont het laatste moment van de spullen in deze samenstelling voordat ze van elkaar worden gescheiden, weggegooid of geadopteerd door andere levens.

 

In het voorjaar van 2013 maakte LABland Hangend Huis in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. In navolging hierop maakten wij in 2014 de installatie Reststuk.
Vertrokken vanuit dezelfde thematiek en dezelfde inboedel, maar nu in mobiele vorm (op aanhangwagens) om met dit verhaal het land rond te trekken.

 

 

 

 

 

 

makers:                                              LABland
Lisanne Hakkers (LAB 0.41)
(technische) productie:               Floor van Dongen
geluidsontwerp:                            Gustaaf Milzink
lichtontwerp:                                 Hein Drost
techniek:                                         Kelvin Pater
film:                                                  Emo Weemhoff
montage film:                               Juul Dekker

Met dank aan:
Erik Uitenbogaard (Cartesiusmuseum)
Jan Hoogstraten (Lunaworx)
Arjan van Drunen
Vera Vlot
Ben Visser

En vele andere die ons enorm hebben geholpen!

Advertenties